Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Foto av Ingar Bergby

Storsatsing med lokale sangere og musikanter

Onsdag 15.10.2014
Sarpingene Ingar Bergby og Trond Lindheim blir sentrale i et digert sang- og musikkprosjekt på torget i juni 2016.

Lindheim skal spesialkomponere en kantate, og Bergby blir sjefsdirigent.

Det blir usedvanlig mange deltakere i oppsetningen. Barn, unge og voksne, amatører og også noen proffesjonelle vil delta på en gedigen mønstring av musikanter og sangere. Ideen er gjennomdiskutert og vurdert i byens amatørmusikkmiljø i et par år, og isarpsborg har nå videreført og landet arbeidet med en beslutning om å gjennomføre prosjektet.

Lokale kor og korps og andre musikkmiljøer vil få forespørsel om å delta, men saken er allerede godt forankret i musikkrådet og flere kor og korps. Sarpsborg Janitsjarkorps sin faste dirigent, Rune Halvorsen, får ansvaret for å sy sammen korpsene musikalsk. Kantor og velkjent kordirigent Carl Andreas Næss får ansvaret for sangerne. Før dette vil den enkelte lokale forening øve inn sin del av kantaten som Lindheim skriver. Ingar Bergby skal skape sluttresultatet med alle deltakere. Håpet er at 200 utøvere vil delta.

- Vi håper også å kunne involvere publikum og utfordre dem til å synge i deler av komposisjonen. Det kan for eksempel gjøres ved å bake inn deler av Sarpsborgsangen i kantaten, sier dirigent Bergby, men understreker at det er komponisten som må vurdere denne ideen først.

Bergby er som ildsjel å regne i denne sammenhengen. Han har jobbet med å få Sarpsborg til å forstå hvor spenstig og spennende et slikt prosjekt kan bli. Han forteller at han har lest seg opp, og funnet at kantate absolutt ikke er noe nytt i jubileumsanledninger i Sarpsborg. Den første dirigenten til Sarpsborg Guttemusikkorps skrev bykantate da Sarpsborg feiret 900 år i 1916. Byen fikk også en 950-årskantate.

Bergby forteller at Trond Lindheim er kjent for å skrive musikken både melodiøs og humoristisk. Tekstene skal også forsterke det muntre og humoren. Sarpsborg Janitsjarkorps har søkt, og fått tilsagn på, 200.000 statlige kroner som skal dekke utgiftene til komposisjonen. Lindheim skal nå starte arbeidet.

- Dette handler om å ta vare på tradisjoner. Det blir utrolig morsomt å få være med på å dirigere noe så stort. Går det som vi håper blir det en musikalsk smeltedigel av amatører, profesjonelle, voksne og unge, avslutter Bergby.

Jubileumslogo

Les også

 • Gi et minne fra 2016 i julegave

  tirsdag, 22. november 2016

  Ved kjøp på turistkontoret er det nå halv pris på alle jubileumsprodukter. Årets julegavemulighet!

 • Dagsturvandrere på vei til Sarpsborg under tusenårsjubileumet.

  Pilegrimenes felleskap

  mandag, 1. august 2016

  Tre par lett-trådde fjellsko, fire sokkeskift, myggspray, velbrukt regntøy og litervis med drikke. Sekken til en moderne pilegrim er fylt av kjærkomne hjelpemidler, men det er fellesskapets samhold som gir det lille løftet langs veien.

Jubileet arrangeres i samarbeid med:

Se alle samarbeidspartnere