Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Dagsturvandrere på vei til Sarpsborg under tusenårsjubileumet.

Pilegrimenes felleskap

Mandag 1.8.2016
Tre par lett-trådde fjellsko, fire sokkeskift, myggspray, velbrukt regntøy og litervis med drikke. Sekken til en moderne pilegrim er fylt av kjærkomne hjelpemidler, men det er fellesskapets samhold som gir det lille løftet langs veien.

Even Grepperud (22) og Rolf Karlsen (67) hilser morgenblidt. Rundt pilegrimene, i Desiderialunden ved Solli kirke, har det flokket seg en gjeng med nesten 80 turglade mennesker. Ivrige tripper de rundt den lille trekirken fra 1904 med dagstursekk på ryggen.

Pilegrimsvandring 2016: Even Grepperud og Rolf Karlsen

Eldgammelt naturlandskap
Even og Rolf er i løpet av sommeren blitt erfarne vandrere. Av 25 pilegrimer er det kun Even som har tatt alle stegene langs pilegrimsleden fra Nidaros i Trondheim til Sarpsborg. 750 kilometer i løpet av seks uker ute i allslags vær og vind. 42 netter på sengemadrasser av varierende kvalitet. Terreng som snor seg opp og ned gjennom Norges eldgamle naturlandskap, fra mosegrodde stier til hard asfalt langs fylkesveier. Å vandre hele pilegrimsleden fra den ene olavsbyen til den andre er en bragd.

- Noen dager er det lett å motivere seg selv. Du vet at myk skog venter. Asfalt er ikke bra i lengden. Når kvelden kommer, da er beina most.  De største utfordringene er terrenget, lengden på dagsetappen og været, forteller fredrikstadmannen Even.

 

 

Morgenritualer
Flokken som er samlet utenfor den lille trekirken fra 1904 trenger ikke å lete etter motivasjon. De ønsker å gå de siste kilometerne inn til Sarpsborg kirke i felleskap med pilegrimene. De har kjøpt heldagsbillett til arrangementet som er en del av Olavsdagene og tusenårsjubileet til Sarpsborg by. Det de har å se frem til er en dag med refleksjon, gregorianske salmer og bønner fremført av prosjektkoret St. Olav Vocale og en velkomstparade med vikinger og gjøglergruppen Stella Polaris.

- En pilegrimsvandring handler om å lære seg selv å kjenne. Erfare og mestre utfordringer underveis. Det er læring som gjøres sammen med mennesker man i utgangspunktet ikke kjenner, men kommer tett på.

Rolf Karlsen legger ikke skjul på at det har oppstått utfordringer underveis de ukene han har gått, men han understreker at pilegrimene i fellesskap har hjulpet hverandre til å takle og akseptere.
- Hver morgen fikk Torill Schander og jeg et morgenrituale, der hun bandasjerte den ene leggen min stramt slik at jeg kunne gjennomføre vandringen. Det er beina man må ta mest vare på. Mange samtaler vi har gjennom dagen, handler nettopp om tær. Tærne til Even ble et fellestema for hele gruppen, avslører Rolf.

 

Gode samtaler
Flere av de fem pilegrimene som deltar på sjette og siste etappe er erfarne vandrere. For Even derimot var dette en førstereis.
- Jeg har med meg tre par gåsko. Dag to av vandringen fant jeg ut at det ene paret forårsaket gnagsår. Jeg haltet meg gjennom dagen kun på ren vilje. Morgenen etter måtte jeg lure meg selv i gang. 

Hver morgen starter grytidlig for Even. Ikke med bønn, men med musikk streamet fra Youtube. Det er gjennom musikken han finner motivasjon. Kunstneren Rune Johansen fra Sandefjord er en erfaren vandrer. Han har de siste ti årene søkt etter de gode samtalene langs veien. 

Pilegrimsvandring 2016: Rune Johansen

- Jeg er nytelsessyk, derfor er jeg ute og går. Jeg elsker å treffe mennesker, og knytter steder til mennesker jeg har møtt langs veien. Toten forbinder jeg ikke med poteter – men med Petra.

Tross de gode samtalene og de gode menneskemøtene, skal en pilegrimsreise også være en reis i stillhet, refleksjon og åndelighet. Rune innførte derfor stilletimen.
- Jeg blir høy på å vandre. Den fysiske formen blir så bra, at du bare sklir bortover bakken. For hvert skritt går det lettere og når de blir til over to mil hver dag, da blir formen bra.

Etter nærmere ti timer hver dag i hverandres selskap, er nå sommerferien for pilegrimene forbi. Sirkelen må brytes, gåskoene må stå og ryggen må få hvile fra tjue kilos tunge sekker.

Jubileumslogo

Les også

 • Gi et minne fra 2016 i julegave

  tirsdag, 22. november 2016

  Ved kjøp på turistkontoret er det nå halv pris på alle jubileumsprodukter. Årets julegavemulighet!

 • Foto av Kong Harald

  1000 takk for folkefesten!

  fredag, 29. juli 2016

  Sarpingene skapte den folkefesten vi alle har drømt om lenge da Kong Harald fredag var med og feiret Sarpsborgs tusenårsjubileum.

Jubileet arrangeres i samarbeid med:

Se alle samarbeidspartnere