Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Gågata oppgraderes - blant annet med nye betongheller og ledelinje for svaksynte. Foto: Henrik D. Meyer

Ny gågate til jubileet

Mandag 11.5.2015
I 1971 ble St. Marie gate i Sarpsborg Norges første gågate. Til Sarpsborgs tusenårsjubileum blir byens gågate helt ny.

Gågaten i Sarpsborg skal oppgraderes for 25 millioner kroner. Anleggsarbeidet startet i september 2014 og alt skal være ferdig til julehandelen 2015. Dermed skal tusenårsjubileet i 2016 kunne feires i en historisk gågate med splitter ny drakt.  
 
Oppgraderingen av St. Marie gate fra torget til Epa handler om å utforme gågaten enda mer på gåendes premisser. Glengsgata og Rosenkrantz gate som krysser gågaten vil bli gjort enveiskjørte. Overgangsfeltene her endres slik at det blir mer naturlig for bilistene å bremse for de gående enn motsatt. Det lages nå ledelinje gjennom hele gågata slik at det blir enklere for svaksynte og blinde å gå i byens hovedgate. 

Det gjøres et stort arbeid i bakken med kabler og rør. For eksemples kobles nå nedløpsrør fra husene i gågata rett på slukene under bakken. Dermed blir det mindre regnvann i gata.  
 
Når vinteren kommer vil besøkende i byens sentrum ha stor glede av at hele gågata får nytt varmekabelanlegg. Mye av det gamle anlegget var ødelagt så det blir en stor forskjell når hele gågata vil være snø- og isfri fra vinteren 2015/16.  
 
All belegningsstein byttes ut i gågata. Etter over 40 år var mye ødelagt og det var ujevnheter i gata. Nå blir det nytt og helt overalt.  
 
Det blir nye benker og sykkelstativ i gågaten. Det blir helt ny beplantning og ny belysning. Alt dette utformes på en slik måte at man vil oppfatte gågata på en mer ryddig måte enn tidligere. Plasseringen av planter, lys og møbler gjøres på en slik måte at også dette vil bidra til at det blir lettere for svaksynte og bevegelseshemmede å finne fram i gågata.  
 
Tre nye skulpturer som skal stå i gågata. Kunstnere er Petter Hepsø, Fredrik Raddum og Linda Bakke. Foto: Henrik D. MeyerDet er også avholdt en kunstkonkurranse som har resultert i at kunstnerne Petter Hepsø, Fredrik Raddum og Linda Bakke alle skal lage hver sin skulptur som skal stå i gågata i Sarpsborg. Disse skulpturene, som alle har et lekent uttrykk og en lokal historie, vil bli utplassert sommeren 2016. 
 
Parallelt med oppgraderingen av gågata investeres det i en nedgravd løsning for søppel for gågatas beboere og butikker. Dermed frigjøres mye plass i gågatens bakgårder, og søppel vil bli håndtert på en miljømessig måte som passer en framtidsrettet by.

Slik blir gågata - se video:
(NB: Viser ikke alle detaljer)


Vil du vite mer om oppgraderingen av gågata?
Se Sarpsborg kommunes prosjektside her!

 

Jubileumslogo

Les også

 • Kan skilte med flotte bygninger

  fredag, 5. august 2016

  Sarpsborg Rotary club fortsetter arbeidet med å skilte utvalgte kulturhistoriske bygninger i. De markerer tusenårsjubileet med å henge opp de karakteristiske skiltene enda flere steder.

 • Kulås Amfi

  Nytt Kulås Amfi til jubileet

  torsdag, 3. september 2015

  Når jubileumsåret starter står Norges kanskje flotteste utendørsarena klar til bruk i hjertet av Sarpsborg.

Jubileet arrangeres i samarbeid med:

Se alle samarbeidspartnere