Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Foto av Stedsans

Klare for Stedsans

Fredag 16.8.2013
Vandreteateret Stedsans Sarpsborg blir en av hovedsatsingene i feiringen av 1000-årsjubileet.

Under «Forbausende byfest» i september settes det opp to smakebit-forestillinger hvor mat og musikk er inkludert.

Stedsans Sarpsborg bygger på alle erfaringer Grenland Friteater og samarbeidspartnere har gjort med Stedsans i Porsgrunn (årlig i perioden 2005-2010) CaminArte på Cuba (2008-2011), Byspill Ålesund (2011-2012) og Stedsans Drammen 2011. Her i Sarpsborg har selskapet Teaterkameratene hovedansvaret for prosjektet Stedsans Sarpsborg i nært samarbeid med Grenland Friteater.

Stedsans Sarpsborg er en av 1000-årsjubileets satsninger. Målet er at i 2014, 2015 og 2016 skal Stedsans Sarpsborg samle byens folk for å fortelle om byen, byens plasser, mennesker og historier.

Fikk terningkast seks

Det velrenomerte Brageteateret i Drammen satte opp tilsvarende forestillinger i sin by som gave til innbyggerne. Avisen Drammens Tidende ga det hele terningkast seks og skrev: «Teater blir ikke bedre enn dette».

Rebekka Magnus er prosjektleder for Stedsans Sarpsborg. Hun gleder seg enormt til å gi Sarpsborg innbyggere en liten smakebit på vandreteateret.

- Dette er fantastisk spennende. Menneskene i Grenland Friteater har vist oss byen vår på en helt ny måte. Vi ser virkelig frem til å gi publikum samme opplevelse som vi fikk. Stedsans vekker oss til å se, kjenne på og oppleve vår egen by på en ny måte, sier hun.

Allerede er rundt 100 sarpinger engasjert på og bak de ulike scenene i vandreteateret.

- Foreløpig er dette bare en smakebit på hva som kommer de tre neste årene. Det sier litt om hvor stor produksjon det er, og hvor viktig det er at mange mennesker fra ulike miljøer kommer sammen.

Geddy Aniksdal i Grenland Friteater gleder seg stort over det hun ser i Sarpsborg.

- Det er veldig moro å bli kjent med byen, historien, menneskene og arkitekturen. Det er et privilegium. Byen er så flott, sier hun.

Kreativ byutvikling

Lørdag 21. september klokken 1900 spilles Stedsans i sentrum. Billetter er lagt ut for salg i www.billettluka.no/sarpsborgturist og hos Visit Sarpsborg. Bevertning og musikk er inkludert i prisen.

Stedsans Sarpsborg skal ikke være «bare» teater. Én viktig del av satsingen er kreativ byutvikling.

- Byutvikling handler ikke bare om nybygging og samferdselssatsinger. Det handler også om å løfte frem og dyrke det potensialet vi allerede har, i bygninger, mellom husene, i parkene og på plassene. Dette er en viktig del av kommunens satsing for byen og for 1000-årsjubileet, sier Simonett Halvorsen-Lange, byarkitekt og påtroppende prosjektleder for 1000-årsjubileet.

Avtroppende prosjektleder for tusenårsjubileet, Therese Evensen, har i lang tid jobbet for å få Stedsans Sarpsborg realisert.

- Dette er kjempespennende og nå blir det endelig gjennomført. Stedsans kan stimulere den byutviklingen, teatermiljøet og opplevelsene byen trenger.

Foto av Stedsans

Skuespiller Knut Erik Rønne i skikkelsen "overbyarkitekt Søren Sarpensurium" i Stedsans Sarpsborg. Her trekker han frem arkitektoniske perler som omkranser kirkeparken - og at de kommunale krakkene er plassert slik at de er vendt mot byggene og ikke parkområdet.

Jubileumslogo

Les også

 • Gi et minne fra 2016 i julegave

  tirsdag, 22. november 2016

  Ved kjøp på turistkontoret er det nå halv pris på alle jubileumsprodukter. Årets julegavemulighet!

 • Dagsturvandrere på vei til Sarpsborg under tusenårsjubileumet.

  Pilegrimenes felleskap

  mandag, 1. august 2016

  Tre par lett-trådde fjellsko, fire sokkeskift, myggspray, velbrukt regntøy og litervis med drikke. Sekken til en moderne pilegrim er fylt av kjærkomne hjelpemidler, men det er fellesskapets samhold som gir det lille løftet langs veien.

Jubileet arrangeres i samarbeid med:

Se alle samarbeidspartnere