Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Foto av Kong Harald

1000 takk for folkefesten!

Fredag 29.7.2016
Sarpingene skapte den folkefesten vi alle har drømt om lenge da Kong Harald fredag var med og feiret Sarpsborgs tusenårsjubileum.

Det ble ikke bare en folkefest. Det ble minst fire.

Åpningsshowet med Erik Andre Hvidtsten og Knut Erik Rønne ble den gode oppvarmingen det skulle være. Den gode stemningen fra torget preget resten av dagen.

Det krydde av folk i Sandesund da Kong Harald ankom Byens brygge med båten Stjernen, som for øvrig er designet av Richard Furuholmen fra Varteig – en mann som står bak over 2000 båtdesign. Den nye brygga og området rundt hvor flere har bidratt med oppgraderinger i senere tid, var en fin ramme for Kongens ankomst.

Det var enda flere folk på St. Marie plass der Kongen avduket jubileumsskulpturen Genesis som kunstneren Finn Eirik Modahl har laget og som Sparebankstiftelsen DNB har gitt Sarpsborg. Den nye parken som Sarpsborg kommune har finansiert egnet seg godt til folkefest den også. 

Da Kongen senere ankom Borgarsyssel var det nok en gang et folkehav han møtte. Etter at Kongen var første offisielle gjest er nå endelig museets nye formidlingsbygg Olavs hall åpnet. Gudstjenesten i middelalderruinene ble en flott opplevelse for de mange som var til stede der. 

- Det har vært en glede å vise Kong Harald den flotte byen vår i dag. Og det er utrolig fint at så mange sarpinger ville være med å lage folkefest. Jeg vil rette en stor takk til alle involverte og særlig alle frivillige som har bidratt til denne flotte jubileumsdagen, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.

I kveld er det enn festmiddag for inviterte gjester på Hafslund hovedgård. Der er også stortingspresidenten.

- Gratulerer med et fantastisk jubileum som inkluderer alle og som folk er med i. Dagens høydepunkt var å sitte ved siden av Kongen og betrakte Genesis - en vidunderlig og tankevekkende skulptur, sa stortingspresident Olemic Thommessen i sin tale.


Kongens tale
Kong Harald holdt en tale til Sarpsborg på St. Marie plass i dag. Den kan du lese her:

Stortingspresident

Fylkesmann

Ordfører

Kjære alle sammen!

En vårdag i år 1016 kom kong Olav Haraldsson, senere Olav den Hellige, seilende opp Glomma med sine vikingskip. På vei oppover elven fikk han øye på neset som stakk ut ved den store Sarpefossen. Det var et ideelt sted for å anlegge en borg. Her gikk han i land og fikk bygget en 650 meter lang og syv meter høy voll som omsluttet hele neset. Innenfor vollen staket han ut veier og tomter, slik at handelsfolk og håndverkere kunne bosette seg.

Han bygget også en kongsgård— kalt Borg eller Borregaard, og en kirke. Slik ble Sarpsborg til – byen ved fossen.

Deres by.

Jeg lurer på hvor lang tid det samme ville tatt i dag?

Sarpsborg vokste og ble et viktig knutepunkt mellom kyst og innland. Byen utnyttet de mulighetene som lå her fra naturens side – ved Glommas bredder og den store Sarpefossen. Allerede på 1600-tallet lå noen av Norges største sagbruk her, og mot slutten av 1800-tallet var Sarpsborg på vei inn i industrialderen. Noen av landets største industribedrifter vokste frem her, og ble verdensledende innenfor sine bransjer. Byen ved fossen ble nå en av Norges ledende industribyer. Fra havnen i Sarpsborg ble varer eksportert til hele verden.

Byen deres har opplevd både motbør og oppgangstider. I dag er Sarpsborg et levende sentrum i Østfold. Og i dag – på Olavsdagen, når vi markerer at det er 1000 år siden Olav kom seilende opp elven, er Sarpsborg en multikulturell by som henter impulser utenfra – slik også Kongen den gangen gjorde. Mennesker fra ulike land over hele kloden har bosatt seg og lever gode liv her.

Skulpturen foran oss, som snart skal avdukes, har allerede høstet internasjonal oppmerksomhet. Kunstneren, Finn Eirik Modahl, har gitt kunstverket navnet «Genesis». I skulpturen fremstilles en ung Olav – i skikkelsen til et nåtidig ungt menneske med stort potensial og ambisiøse mål for fremtiden. Det passer jo riktig bra – kanskje særlig når man har nådd en anselig alder, slik tilfellet er med Sarpsborg.

Gratulerer alle sammen med tusenårsjubileet!

Jubileumslogo

Les også

 • Gi et minne fra 2016 i julegave

  tirsdag, 22. november 2016

  Ved kjøp på turistkontoret er det nå halv pris på alle jubileumsprodukter. Årets julegavemulighet!

 • Dagsturvandrere på vei til Sarpsborg under tusenårsjubileumet.

  Pilegrimenes felleskap

  mandag, 1. august 2016

  Tre par lett-trådde fjellsko, fire sokkeskift, myggspray, velbrukt regntøy og litervis med drikke. Sekken til en moderne pilegrim er fylt av kjærkomne hjelpemidler, men det er fellesskapets samhold som gir det lille løftet langs veien.

Jubileet arrangeres i samarbeid med:

Se alle samarbeidspartnere