Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Faksimile av protokoll

Skolegang og barnearbeid

Mandag 26.8.2013
Ett av de aller eldste arkivene i Sarpsborgs kommunearkiv stammer fra den gamle bruksskolen til Borregaard.

Den eldste protokollen som er bevart begynner i 1835, altså noen år før byen ble gjenopprettet, og gir et fascinerende bilde inn i en annen tid.

Det var brukseier Marcus Rosenkrantz som i 1808 opprettet skolen, slik at barna til de mange arbeiderne skulle få den nødvendigste skolegang. Brukssamfunnet ved fossen var blitt betydelig, og det var mange barn mellom seks og seksten år som ble innskrevet ved skolen. Barna fikk undervisning tre ganger i uka, mandag, onsdag og fredag. De eldste elvene, mellom ti og seksten år, fikk sin undervisning på formiddagen, mens de minste, mellom seks og ti år, måtte vente til ettermiddagen.

Men mellom protokollens lister over navn, foreldre, alder og registrert oppmøte, finnes også en og annen svært fascinerende anmerkning. Noen av dem gir oss et lite innblikk i en helt annen verden enn vår. Det viser et Sarpsborg hvor fattigdom, nød og kampen for dagliglivet var en helt annen enn i vår tid.

For her kan vi lese både om både ni år gamle Anders Larsen som ikke møtte til undervisning – fordi han jobbet ved sagbruket. Heller ikke åtte år gamle Louise Jensdatter kunne møte - for hun «tjente» i Fredrikstad. Heldigvis kunne man også få en slik karakteristikk. En ung jente var «ualmindelig duelig til at lese».

Faksimile av protokoll

Les også

 • Foto av døpefont

  Døpefonter fra Østfold

  mandag, 8. desember 2014

  Fra Østfold er det bevart 23 døpefonter fra middelalderen. Den mest enestående finner vi i Skjeberg kirke.

 • Foto av Skjeberg kirke

  Perlen fra middelalderen

  fredag, 31. oktober 2014

  Skjeberg kirke er et godt eksempel på steinkirkene som ble bygd i Østfold i middelalderen.

Jubileet arrangeres i samarbeid med:

Se alle samarbeidspartnere