Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Foto av unionsflagg

Salutt for 17. mai

Onsdag 14.5.2014
Hvordan planla man 17. mai-feiringen for 142 år siden? Det får du svar på her.

Blant kommunens mange arkiver, store og små, mer eller mindre spennende, finnes noen sjeldenheter. En av dem er den første protokollen fra byens 17. maikomité. Du lurer kanskje på hvorfor det er så spesielt, men her i byen kan man fortelle om 17. maifeiringen helt tilbake til 1872. Det er ganske sjeldent.

I disse dager er det hektisk planlegging foran den store dagen. Med et forestående 200-årsjubileum for grunnloven blir nok feiringen enda større enn vanlig. Men hvordan planla man feiringen for 142 år siden i Sarpsborg? Det er nettopp det vi kan lese i protokollen med referater fra «festkomitéens» møter.

17. mai i Sarpsborg 1885

Planleggingen begynte ikke før 12. mai, da man valgte tre menn til å sitte i komitéen, med kandidat Magnus som formann. De fikk ansvar for pengene, flaggene og kanonene man hadde kjøpt inn til tidligere feiringer. Lister ble lagt ut flere steder i byen hvor folk kunne tegne seg for bidrag til 17. mai-feiringen. Til det innkom 7 speciedaler og 18 skilling. Man fant ut at bokbinder Bødtker hadde flaggene og kanonene i forvaring, og man spurte ordføreren og magistraten om å få leie kommunens to flaggstenger slik at flaggene, ett norsk og ett svensk, kunne vaie utenfor rådhuset. Det fikk man lov til.

I forhold til våre dagers feiring av dagen var det nok ganske enkelt i 1872. Festlighetene i komitéens regi begrenset seg til flaggingen ved rådhuset på torvet og musikk av «Hafslunds Musik». Men en real pangstart på feiringen i 1872, som i dag, var nok salutten fra komitéens seks kanoner.

17. mai 1890 i Sarpsborg

Les også

 • Foto av døpefont

  Døpefonter fra Østfold

  mandag, 8. desember 2014

  Fra Østfold er det bevart 23 døpefonter fra middelalderen. Den mest enestående finner vi i Skjeberg kirke.

 • Foto av Skjeberg kirke

  Perlen fra middelalderen

  fredag, 31. oktober 2014

  Skjeberg kirke er et godt eksempel på steinkirkene som ble bygd i Østfold i middelalderen.

Jubileet arrangeres i samarbeid med:

Se alle samarbeidspartnere