Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Faksimile monument-kontrakt.

Monumentkomitéen

Torsdag 21.3.2013
Kommunearkivene er fulle av etterlatenskaper etter utvalg, styrer og komitéer. Monumentkomitéen er én av de mange.

Kommunearkivene er fulle av etterlatenskaper etter utvalg, styrer og komitéer. Opp gjennom tidene har man nedsatt grupper av kvinner og menn - som regel menn - for å lage planer, eller gjennomføre det ene og andre kommunale prosjekt. Mye spennende historie kan derfor finnes i arkivene etter så vel Kirkekomitéen av 1853, Katastrofeutvalget, eller Komitéen til Glengshølens kanalisering fra 1912, for å nevne noen.

Monumentkomitéen er én av de mange. Allikevel resulterte den i noe av det mest markante i bybildet, og i innbyggernes syn på sin egen by. Det var nemlig denne komitéen som hadde til oppgave å skaffe Sarpsborg et monument over byens grunnlegger, kong Olav Haraldsson.

Faksimile av monument-kontrakt

Faksimile av monument-kontrakt

Tegneren og billedhuggeren Gustav Lærum ble kontaktet, og han var interessert i oppgaven. Men til å begynne med var det ikke gitt at det skulle bli en statue. Lærum anslo kostnadene til et relieff til om lag 3000 kroner, mens en statue, avhengig av størrelsen, kom på adskillig mer. Og økonomien i prosjektet var stram. Komitéen ble konstituert den 29. juni 1911, og planen var at et monument skulle stå klart til byens 900-årsjubileum i 1916.

Lærum ble valgt, for han var både rimelig og kunne levere et godt produkt relativt raskt. Det var noen av Lærums varemerker som billedhugger. Allerede i januar 1912 var han ferdig med førsteutkastet til en statue. Allikevel gikk det flere år, og ytterligere utkast, før kontrakten mellom kunstneren og komitéen ble inngått. Det skjedde ikke før høsten 1915. Men året etter sto den endelige versjonen, støpt i bronse, på sin sokkel på Lilletorvet, også kjent som St Olavs plass.

Olsokdagen den 29. juli, under stor festivitas, ble endelig Olavsmonumentet avduket. Den dag i dag er det et av de viktigeste symbolene på Sarpsborg. 

Vil du lese mer om Olavsmonumentets historie?

Olavsmonumentet

Les også

 • Foto av døpefont

  Døpefonter fra Østfold

  mandag, 8. desember 2014

  Fra Østfold er det bevart 23 døpefonter fra middelalderen. Den mest enestående finner vi i Skjeberg kirke.

 • Foto av Skjeberg kirke

  Perlen fra middelalderen

  fredag, 31. oktober 2014

  Skjeberg kirke er et godt eksempel på steinkirkene som ble bygd i Østfold i middelalderen.

Jubileet arrangeres i samarbeid med:

Se alle samarbeidspartnere