Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Kopi av brev

Madame Arnesen og storpolitikken

Fredag 4.7.2014
Iblant tilsynelatende ​hverdagslige gamle papirer får man av og til innblikk i dramatiske hendelser.

Iblant tilsynelatende ​hverdagslige gamle papirer får man av og til innblikk i dramatiske hendelser, og av og til ser vi storpolitikken i papirer som egentlig skulle dreie seg om små, hjemlige forhold.

Sånn er det med et dokument i arkivet etter skolestyret i Tune. Her ligger en stadfestelse av "Madame Marthe Margrethe Arnesens Legat til Grundlæggelse og Drift af en Haandgjerningsskole for fattige Pigebørn i Tune kirkefjerding". Legatet var blitt opprettet i 1862, og fikk stadfestet sine statutter i 1905.

Stadfestelsen ble gjort av den norske regjering. Det skulle ikke være noe spesielt med det, men datoen og utførelsen av dokumentet er alt annet enn vanlig. Stadfestelsen ble nemlig gjort den 9. juni 1905 - to dager unionsoppløsningen ble vedtatt i Stortinget.

Det utløste en revolusjon, også på formelt plan. Mens proposisjoner tidligere var blitt utstedt i kong Oscars navn, ble dokumentet til Madame Arnesens legat i Tune utstedt i "Den norske Regjerings" navn, og med signaturene til samtidlige statsråder. Her finner vi derfor signaturene til såvel Christian Michelsen, Gunnar Knudsen som Kristofer Lehmkuhl, et lite innblikk i hvordan storpolitikken også kunne manifestere seg her i lokalsamfunnet.

Les også

 • Foto av døpefont

  Døpefonter fra Østfold

  mandag, 8. desember 2014

  Fra Østfold er det bevart 23 døpefonter fra middelalderen. Den mest enestående finner vi i Skjeberg kirke.

 • Foto av Skjeberg kirke

  Perlen fra middelalderen

  fredag, 31. oktober 2014

  Skjeberg kirke er et godt eksempel på steinkirkene som ble bygd i Østfold i middelalderen.

Jubileet arrangeres i samarbeid med:

Se alle samarbeidspartnere