Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Maleri av riksrådet på Eidsvoll i 1814

Lokale valg i 1814

Mandag 24.2.2014
Den 25. februar 1814, for akkurat to hundre år siden, gjennomførtes de første valg til en nasjonalforsamling i Norge.

Folk over hele landet var innkalt til en ekstraordinær bededagsgudstjeneste i kirken. Det skjedde også her i våre hjemtrakter. Her skulle de i tillegg til Guds ord, både avlegge ed til nasjonen, og velge valgmenn.

Folk som bare noen uker i forveien hadde levd i Europas strengeste enevelde, i noe vi i dag ville kalle et diktatur, skulle plutselig utpeke noen av sine egne som skulle stemme på deres vegne, og utarbeide en grunnlov for et selvstendig Norge. Det må ha virket helt absurd, og trolig skjønte de færreste hva de var med om på denne spesielle gudstjenesten.

Byen Sarpsborg eksisterte ennå ikke i 1814. For folk i Gleng og rundt den gamle byens grunn måtte derfor la seg representere av Fredrikstads valgte mann, byfogden. I Tune og Skjeberg derimot ble valg gjennomført, og valgmenn utpekt.

I Tune falt valget på sognepresten selv, Andreas Kirchhoff, og bonden og forlikskommissæren Gundro Horgen. I Skjeberg valgte menigheten Knud Bjørnskov, forvalter på Hafslund, og en bonde ved navn E. Nielsen. De skulle møte på Tune prestegård den 21. mars sammen med de andre valgmennene fra Smålenene. Her skulle de velge tre representanter fra amtet som igjen skulle møte på Eidsvoll et par uker senere.

De tre som reiste til Eidsvoll fra Smålenene kom fra Rygge og Berg utenfor Halden. Allikevel skulle to menn fra Skjeberg spille en viktig rolle, én som Eidsvollsmann, én som statsråd. Zacharias Mellebye ble valgt som representant fra sin militære avdeling, mens godseier Marcus Gjøe Rosenkrantz fra Hafslund ble utpekt til en av Christian Frederiks statsråder. 

Les også

 • Foto av døpefont

  Døpefonter fra Østfold

  mandag, 8. desember 2014

  Fra Østfold er det bevart 23 døpefonter fra middelalderen. Den mest enestående finner vi i Skjeberg kirke.

 • Foto av Skjeberg kirke

  Perlen fra middelalderen

  fredag, 31. oktober 2014

  Skjeberg kirke er et godt eksempel på steinkirkene som ble bygd i Østfold i middelalderen.

Jubileet arrangeres i samarbeid med:

Se alle samarbeidspartnere