Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Faksimile av konsertannonse

Kontinental musikk

Mandag 7.10.2013
Sarpsborg har alltid vært preget av internasjonale innflytelser. På konsertscenene for nøyaktig 100 år siden stod store kontinentale komposisjoner.

Hva slags musikk kunne man høre i Sarpsborg for hundre år siden? Man kunne nok høre både skillingsviser og populære revynumre, men det var også mulig å høre klassisk musikk fra de store kjente komponistene. Av og til gjestet også kjente musikere, dirigenter eller operasangere byen.

Høsten 1910 ble det stiftet en «koncertforening» for Sarpsborg og omegn. Formålet var å få dyktige musikere til å komme til byen og avholde klassiske konserter her. Og det fikk man til. I mange år arrangerte foreningen populære konserter i byens storstue, Festiviteten. En av forkjemperne for foreningen var ingeniør Thorvald Lindemann.

Men hva kunne man høre for akkurat hundre år siden? Høsten 1913 ble to konserter arrangert, den 30. september og 5. november. Her kunne man høre store verk som Beethovens pianosonate «Appasionata», verk av Brahms, Chopin og Liszt. Var det norsk musikk man var ute etter, kunne man også høre det, både av Grieg, Kjerulf eller Agathe Backer Grøndahl. Konsertforeningen ga nok et pust av kontinentet her i den fremadstormende industribyen!

Arkivet etter Sarpsborg konsertforening befinner seg i dag i kommunens arkiv.

Faksimile av konsertannonse

Les også

 • Foto av døpefont

  Døpefonter fra Østfold

  mandag, 8. desember 2014

  Fra Østfold er det bevart 23 døpefonter fra middelalderen. Den mest enestående finner vi i Skjeberg kirke.

 • Foto av Skjeberg kirke

  Perlen fra middelalderen

  fredag, 31. oktober 2014

  Skjeberg kirke er et godt eksempel på steinkirkene som ble bygd i Østfold i middelalderen.

Jubileet arrangeres i samarbeid med:

Se alle samarbeidspartnere