Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Foto av Marcus Gjøe Rosenkrantz

Eieren av Hafslund styrte Norge

Onsdag 8.10.2014
Eieren av Hafslund hovedgård, Marcus Gjøe Rosenkrantz, var Norges statsoverhode i en knapp måned fra 10. oktober 1814.

En lite kjent detalj i vår lokale historie begynte den 10. oktober 1814. Da ble nemlig eieren av Hafslund hovedgård, Marcus Gjøe Rosenkrantz, Norges de facto statsoverhode. Han skulle beholde sin opphøyde, men svært lite tilfredsstillende rolle i en knapp måned, inntil Stortinget valgte den svenske kong Carl XIII til Norges nye konge 4. november. Hvordan kunne dette skje?

Siste akt i Norges 1814-drama utspilte seg i den nye hovedstaden Christiania. Den 7. oktober åpnet årets andre riksforsamling, det ekstraordinære eller «overordentlige» Storting. Representantene, som igjen var valgt av den norske befolkningen, møttes denne gang i katedralskolens auditorium. Her skulle de sitte sammen i nesten én måned før de endelig den 4. november kunne vedta en ny, om enn først og fremst revidert, grunnlov for kongeriket Norge. Den nye versjonen var nøye tilpasset en svensk-norsk union.

Sommerens krig og drama i Østfold hadde kastet om på mye som var blitt etablert om våren, og ikke minst på Eidsvoll. Christian Frederik, som var blitt utropt til konge 17. mai, hadde blitt nødt til å trekke seg helt tilbake fra det offisielle liv etter våpenhvilen ble inngått 14. august. Hans helsetilstand var heller ikke den beste. I kongens sted ble det bestemt at statsrådet skulle regjere, på «allerhøieste Befaling». Krigens gang og tilsynelatende nederlag hadde ført til at regjeringens fremste statsråd, general Haxthausen, var blitt utsatt for kritikk. Det gikk først og fremst hans ansvar for hærens forsyninger. Misnøyen førte til opptøyer i Christiania, og den 20. august ba han om avskjed fra statsrådsposten.

Etter Haxthausens avgang var den fremste mann igjen i statsrådet godseieren Marcus Gjøe Rosenkrantz, både av rang og erfaring. Det falt derfor på hans skuldre å lede statsrådets møter og arbeid på kongens og nasjonens vegne helt frem til 10. oktober. Den dagen abdiserte nemlig omsider Christian Frederik, og Norge ble konstitusjonelt overlatt i et vakuum. I Christiania satt Stortinget og forhandlet, svenskene overvåket det hele og ventet på en avgjørelse, men ennå var ingen ny konge valgt. Derfor måtte statsrådet fortsette å regjere, men nå helt og holdent på det norske folks vegne. Av den grunn kan vi også si at statsrådets formann og fremste representant for noen korte uker ble Norges faktiske statsoverhode, om enn ikke navn så i gavn.

Les også

 • Foto av døpefont

  Døpefonter fra Østfold

  mandag, 8. desember 2014

  Fra Østfold er det bevart 23 døpefonter fra middelalderen. Den mest enestående finner vi i Skjeberg kirke.

 • Foto av Skjeberg kirke

  Perlen fra middelalderen

  fredag, 31. oktober 2014

  Skjeberg kirke er et godt eksempel på steinkirkene som ble bygd i Østfold i middelalderen.

Jubileet arrangeres i samarbeid med:

Se alle samarbeidspartnere