Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Faksimile av en dansk middelaldertekst

Danskekongen i Sarp

Tirsdag 14.5.2013
En av de aller første stedene vi kan lese om byen ved Sarpefossen er faktisk i en dansk middelaldertekst.

Kanskje så tidlig som på slutten av 1100-tallet, en del år før islendingen Snorre skrev sine kongesagaer langt der borte på Island, satt en dansk munk ved navn Saxo og forfattet et massivt verk om sitt folks storslagne historie. Verket er i motsetning til Snorres, skrevet på latin, og går under navnet Gesta Danorum - danenes bedrifter.

For oss østfoldinger, og alle som bor omkring Oslofjorden, er det svært mye spennende historie å finne hos Saxo. Han skriver nemlig en del om dette området, fordi danskekongene helt opp til hans egen tid følte et eierskap over området man da kalte Viken. I dag er det jo en viktig del av Norge, og har vært det lenge, men kongeriker og landegrenser var fremdeles omstridt på slutten av 1100-tallet. Og det er nettopp da vår lille historie om byen Sarpsborg finner sted.

Det var i 1165 at danskekongen Valdemar, han som senere skulle bli kalt den store, var på ferd mot nord. Avtaler med den norske riksstyreren Erling Skakke var ikke blitt overholdt. De tilsa at kong Valdemar skulle styre over Viken. Det var som gjengjeld for støtte han hadde gitt Erling, da han ønsket å få sønnen sin, fem år gamle Magnus Erlingsson utropt til norsk konge i 1161. Det lykkes, men siden den gang hadde forholdet mellom Erling og Valdemar bare blitt dårligere. Danskekongen reiste så til Viken, til et landområde både han og forfedrene hadde ment seg som herrer over.

Faksimile av dansk middelaldertekst

Et håndskrevet originalfragment av Saxos Gesta.

I Gesta Danorum, i den fjortende boken, kan vi så lese at Valdemar kom til byen Sarp – urbem Sarpam i Saxos latinske språkdrakt. Og ikke nok med det, han ble til og med gitt kongsnavn der, noe som må ha skjedd på det lokale Borgartinget. Folket skal dessuten ha vært ganske begeistret. Kanskje turte de ikke annet, for hos Snorre er historien litt annerledes. Han mente folket i Viken snarere var dårlig stemt mot danskekongen.

Det er ikke godt å vite. Både Saxo og Snorre ville hylle sine konger og kongsætter med verkene sine, og la nok godsiden til da de beskrev sine helter. Allikevel har Saxo beskrevet hendelser fra sin egen samtid, fra et miljø han selv var en del av. Så kanskje er det ikke så langt fra sannheten det han beskriver, om folket i Viken, og hyllingen deres av kong Valdemar i Sarp. Det var jo ikke langt til Danmark den gang heller, og folket i Viken var ikke ukjent med danskene.

Uansett viser nok denne lille historien at Sarpsborg var en by som var viktig – så viktig at kong Valdemar dro hit for å la seg utrope til konge, den gang i 1165.

Les også

 • Foto av døpefont

  Døpefonter fra Østfold

  mandag, 8. desember 2014

  Fra Østfold er det bevart 23 døpefonter fra middelalderen. Den mest enestående finner vi i Skjeberg kirke.

 • Foto av Skjeberg kirke

  Perlen fra middelalderen

  fredag, 31. oktober 2014

  Skjeberg kirke er et godt eksempel på steinkirkene som ble bygd i Østfold i middelalderen.

Jubileet arrangeres i samarbeid med:

Se alle samarbeidspartnere