Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Foto av Marcus Gjøe Rosenkrantz

Bankdirektøren fra Hafslund

Torsdag 9.1.2014
Visste du at Norges første «bankdirektør» kom herfra? I 1813 ble nemlig godseier Marcus Gjøe Rosenkrantz på Hafslund direktør for en norsk avdeling av Rigsbanken i København.

I begynnelsen av januar 1814 kunne han også blitt sjef for Norges første egentlige bank, en «laane og discontokasse for Norge». Det skulle vise seg vanskeligere enn han og mange andre trodde.

Men han var ikke bare banksjef. Han var gift med Maren Juel, hadde vært en av landets mektigste embetsmenn, var bror til utenriksministeren i København, herre til både Hafslund og Borregaard og eier av noen av landets største sagbruk, med enorme jord- og skogeiendommer. Marcus Gjøe Rosenkrantz var uten tvil en av landets viktigste personer ved inngangen til skjebneåret 1814.

Tiden var preget av krig og blokade, og det at Rigsbanken lå i København var et problem. Det var rett og slett ikke nok penger i Norge, og nærmest umulig for handelsmenn å skaffe seg lån. Kravet overfor kongen i København var at Norge måtte få en selvstendig bank. Arbeidet med det startet i 1813, og i januar 1814 så det ut til å la seg gjøre. Men brått skulle begivenheter utenfor Norges grenser sette en stopper for det. Den 14. januar 1814 ble Norge avstått til den svenske kongen, og nå var det langt viktigere ting som måtte drøftes. Arbeidet med den norske grunnloven tok til, og banksaken måtte utsettes.

Først den 14. juni 1816 ble Norges bank opprettet av Stortinget.

Les også

 • Foto av døpefont

  Døpefonter fra Østfold

  mandag, 8. desember 2014

  Fra Østfold er det bevart 23 døpefonter fra middelalderen. Den mest enestående finner vi i Skjeberg kirke.

 • Foto av Skjeberg kirke

  Perlen fra middelalderen

  fredag, 31. oktober 2014

  Skjeberg kirke er et godt eksempel på steinkirkene som ble bygd i Østfold i middelalderen.

Jubileet arrangeres i samarbeid med:

Se alle samarbeidspartnere