Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Foto av kunst laget av barn

Tusen luker

Onsdag 17.4.2013
Nå er det 989 dager igjen til 1000-årsjubileet smeller i gang. Hver morgen den siste uken har jeg åpnet øynene til en ny dag: 999 dager igjen… 998… 997…

Ja, jeg har telt ned, som om jeg har en stor, solmoden appelsin med nellikspiker hengende over sengen. Eller snarere en ordentlig adventskalender, hvor hver dag er en ny luke som jeg ikke kjenner innholdet av.

Da jeg åpnet den første luken, lørdag 6. april, fikk jeg en storslagen smakebit av hva vi har i vente. Så mange uttrykk Sarpsborg har å by på! Alle, fra yngst til eldst, fra amatør til profesjonell, viste ekte engasjement, glede og stolthet over den rike kulturen vi har i Sarpsborg.

Ja, det var en god start som jeg er takknemlig for å ha vært med på å skape. Og det ligger klar en ny godbit hver eneste dag framover, som hver og en av oss kan pakke ut og nyte. Tenk det; tusen luker!

Det er vel derfor jeg, som er kronisk morragretten, nå slår øynene opp med et lite smil. I stedet for å la meg overmanne av dagens ventende gjøremål, gleder jeg meg nå til å åpne en ny luke: Hva har Sarpsborg til meg i dag?

Luke nr. 999 inneholdt lykke og hvile etter forberedelsene til 1000-dagersarrangementet.

Luke nr. 998 åpnet et møte om tusenårsprosjektet ”Stedsans Sarpsborg” - den store byvandringen.

Luke nr. 997 sa at vår lokale teateroppsetning ”Den Spanske Flue” var ønsket til Fredrikstad

Luke nr. 996 samlet ivrige, kreative næringsrivende i Location Sarpsborg, til nyskapende prosjekter som vil sette varig farge på byen. Og slik går dagene. Hver dag gjemmer nye muligheter. Nye oppgaver. Og jeg tar i mot med begeistring! Det er ved å gi at jeg får.

Ja, det er med nedtellingen til jubileet som det er med adventskalenderen…

Noen år valgte jeg å kjøpe meg ut av hele adventsmaset. Da sa jeg meg fornøyd med en ferdigkalender; enten en billig sjokoladekalender (som smaker papp), eller jeg betalte dyrt for en konseptkalender (hvor bare et fåtall av lukene gir valuta for pengene). Barna ble sånn passelig fornøyde med det, men telte utålmodig videre til julaften, til dagen da det virkelig gjaldt!

Så begynte jeg å lage adventskalenderen selv. Det er en utfordring. For det første så skal jeg lage til tre unike barn, for det andre så har vi ikke så god råd. I tillegg er jeg som regel alltid sent ute, jeg venter gjerne til siste dag fordi jeg ikke kan fordra handleturer. Det er årets aller verste dag. Med farlig høy puls, store svetteringer under armene, dundrende hodepine og verkende bein snubler jeg innom et tjuetalls forretninger.  Sent om kvelden sitter jeg på stuegulvet med 72 små gaver spredt rundt meg. 72 gaver som hver i sær er plukket ut med tanke på den lille som skal pakke den ut. Noe å leke med, litt hobbysaker, noe pynt, forskjellige nytteting… og noe bare for kos. Etter flere timer i kaos av innpakningspapir og hyssing kan jeg slukke lyset og legge meg noen få timer, før jeg våkner av glade barnehyl: ”Mamma, kom! Nissen har vært her med kalender!” Og barna tripper i spenning, klemmer og veier hver lille gave forsiktig for å gjette hva som er inni. De aner nemlig ikke, og derfor har barna sett frem til denne nedtellingen hele høsten. Magiske øyeblikk, hver morgen i desember, og det er jeg som skaper dem. Det er årets aller beste dager.

Adventskalendere har bare 24 luker. Sarpsborgs nedtellingskalender har 1000.

Vi er godt over 50.000 innbyggere i Sarpsborg. De fleste av oss har forventninger til jubileet. Til byen, vår, til framtiden. Kanskje vi forventer at jubileet skal gi oss underholdning; noe å leke med; litt hobbysaker; noe pynt; forskjellige nytteting og noe bare for kos… Hva om hver og en av oss velger å bidra, om vi anstrenger oss litt ekstra? Hvis vi åpner dagen i dag, og i morgen, med å spørre: ”Hva har Sarpsborg til meg i dag?” Og om vi da tenker på hva vi kan gi, framfor hva vi kan få - da kan vi skape magi, for generasjoner!

Foto av Rebekka Magnus

Les også

 • Foto av teaterplakat

  Jubileumsrevyen i Særp

  mandag, 3. oktober 2016

  Gjengen bak publikumssuksessen "Olav den heldige og Lykkesverdet" lager en forestilling for voksne med et veldig skrått blikk på Sarpsborg og byens tusenårsjubileum.

 • Fantastisk fotoutstilling

  onsdag, 28. september 2016

  På torsdag åpner Borgarsyssel museum dørene for en fantastisk fotoutstilling med Rolf Sørensens bilder til Sarpsborgs tusenårsjubileum

Jubileet arrangeres i samarbeid med:

Se alle samarbeidspartnere