Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Olavsfestivalen bygger Tuneskipet

Onsdag 4.6.2014
Olavsfestivalen har fått med seg Øistein Blyant og skal i sommer bygge opp Tuneskipet i fullskala. Selvsagt blir vikingskipet laget i papp.

Det skyller en pappbølge innover hele landet takket være Øistein Blyant og hans program om pappesker på NRK Super. Barn i alle aldre er i ferd med å skjære, kutte, klippe og male i de tusen hjem. Olavsfestivalen hiver seg nå på denne bølgen i sitt mål om å gjøre byens historie levende for hele familien.

- For å nå de yngste publikummerne ønsker vi å ha en leken tilnærming i vår formidling, så dette prosjektet passer oss perfekt, forteller festivalleder Guro Elise Berg.

Fullskala
Tuneskipet ble funnet på Nedre Haugen gård i Tune i 1867, og står i dag utstilt på Vikingskipsmuseet. Skipet er 18,67m langt og 4,22 m bredt. Det har i flere år vært snakk om å bygge skipet opp igjen, men ideen har så langt ikke blitt realisert.

- Vi skal bygge et vikingskip på nesten 20m i papp, og alt skal gjøres utendørs. Det er klart dette er et svært ambisiøst prosjekt, forteller en spent festivalleder.

Prosjektet hadde ikke latt seg realisere uten også en god samarbeidspartner. Og det har festivalen allerede funnet. Peterson Packaging falt for ideen med en gang, og stiller med all papp som måtte være nødvendig.

- Industrien har en lang og stolt historie her i byen, og det er klart vi stiller opp på et slikt prosjekt, forteller salgsdirektør, Tommy Prøitz, ved Sarpsborgbedriften som fyller 100år i år.

Bare begynnelsen
Et 20 meter langt vikingskip i papp er helt klart et hårete prosjekt, men festivalen lover at dette bare er begynnelsen.

- Vi ønsker å gjøre byens historie levende. På denne måten bringer vi også frem barns kreativitet, og involverer publikum i prosessen. Papp er et ideelt byggemateriale da det er enkelt å bruke og miljøvennlig. Vi bygger Tuneskipet i år, men har ambisjoner om å toppe dette hvert år frem til 2016. Det er ideelt å kunne forene vår vikinghistorie og vår industrihistorie med Øistens lekne kreativitet. I tillegg, er det spennende å gjøre noe som aldri har vært gjort før, avslutter festivalleder Guro Elise Berg. 

Vil du være med å bygge Tuneskipet?
Prosjektet krever ikke bare mye papp og lim, men også dedikert innsats og iver. For Øistein Blyant skal ikke bygge skipet alene. Olavsfestivalen frir til sarpingers dugnadsånd og starter nå jakten på dedikerte "båtbyggere".

Tuneskipet skal bygges fredag 18. og lørdag 19.juli under Olavsfestivalen i Landeparken, Sarpsborg.

Vil du være en av båtbyggerne må du sende en epost til gelb@sarpsborg.com.

Hver båtbygger får et gratis kurs med Øistein Blyant hvor du får lære alle hans triks og finurligheter om hvordan bygge, leke og skape med papp. Du får også fire gratis festivalpass og billetter til forestillingen «Olav Den Heldige og Lykkesverdet». I tillegg til t-skjorte, fotobok, en god porsjon dugnadsånd, historisk begivenhet, samhold, pent vær, oppmerksomhet, flotte minner, heder og ære og masse kunnskap om pappens uante bruksmuligheter.

Alt du trenger å gjøre er å delta på kurset (4t), og være en dedikert båtbygger fredag 18.juli og lørdag 19.juli. 

Båtbyggerne må være over 16år, men kan ta med seg venner og familie i alle aldre på selve båtbyggingen. Maks 5 personer hver. Det er begrenset antall plasser som båtbyggere så det er førstemann til mølla som får være med. 

Uansett så ses vi vel i Landeparken når Vikingskipet sjøsettes søndag 20.juli?

Guro-Elise Berg

Les også

 • Foto av teaterplakat

  Jubileumsrevyen i Særp

  mandag, 3. oktober 2016

  Gjengen bak publikumssuksessen "Olav den heldige og Lykkesverdet" lager en forestilling for voksne med et veldig skrått blikk på Sarpsborg og byens tusenårsjubileum.

 • Fantastisk fotoutstilling

  onsdag, 28. september 2016

  På torsdag åpner Borgarsyssel museum dørene for en fantastisk fotoutstilling med Rolf Sørensens bilder til Sarpsborgs tusenårsjubileum

Jubileet arrangeres i samarbeid med:

Se alle samarbeidspartnere