Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Foto av vikinger i kamp

Olavsdagene er for publikum

Fredag 5.4.2013
Olavdagene vil i år fremstå mer tydelig og målrettet en noen gang. Væpnet med ny designprofil, et fokusert og interessant program spredt utover hele året og ny festivalarena i sommer, er vi klare for å gjøre byens historie levende sammen med publikum.

Er du klar, lurer jeg på..

Vi har evaluert, tenkt, undersøkt, sjekket, vurdert og diskutert og søkt faglige råd. Alt for å få årets versjon av Olavsdagene i Sarpsborg best mulig. Og hele tiden er publikum i fokus. Hva ønsker den stolte særping å se, høre, smake – oppleve av sin egen snart 1000-årige kulturhistorie? Svarene er mange, noen lange, andre utydelige og noen rett på sak. Det er ikke lett å lage til noe som tilfredsstiller absolutt alles ønsker og behov. Dessuten er det kanskje bedre å gjøre noen få ting veldig bra, enn å gjøre mange ting sånn passe bra?

Vi har derfor landet på følgende kjerneverdier og tilhørende strategi: levende, historisk og åpen. Olavsdagene skal skape identitet og stolthet over egen by. Ved å skape unike kulturelle opplevelser av høy kvalitet, skal Olavsdagene fortsette forankringen lokalt, være et kulturelt fyrtårn og bli en viktig del av Sarpsborgsamfunnet og byens kulturelle landskap. Det er ambisiøse mål, men uten å sette seg høye mål, noe å strekke seg etter – kommer vi heller ingen vei videre.

I år gleder vi oss stort til selveste Olavsfestivalen der vi skal by på den største vikingleiren og markedet som vi har hatt her i byen, og vi skal by på en utvidet og en helt ny versjon av et spel – som ikke er et spel – om ”Olav den heldige”. Du vil også få oppleve vikingbåter på vakre Tunevannet, hundrevis av vikinger i Landeparken som bl.a viser oss gamle håndtverktradisjoner og  kampteknikker, Bødleifskro som vil by på spennende historiske grill- og matretter, samt mange ulike spennende aktiviteter for barn og voksne. Derfor håper vi at vi vil få til noen få ting veldig bra - og at det vil myldre av publikum i Landeparken og i området rundt Tunevannet i perioden 17-21. juli.

Olavsdagene

Gjestekunst er også et nytt prosjekt av i år som jeg som festivalleder spesielt gleder meg til å vise og inkludere publikum i. Hvert år skal Sarpsborgs torg fylles med kunst og Olavsdagene velger ut gjestekunstner fra byen som gjennom sin egen kunst skal formidle byens historie. Målet er at Sarpsborgs innbyggere skal se sin egen by med nye øyne, men kunstneren skal også engasjere, provosere og vise ulike perspektiver ved byen. Gjestekunstprosjektene vil i 2016 kuliminere i en stor utstilling med samtlige av kunstnerne som har vært presentert i årene frem til 1000-årsjubileet.

Her i Sarpsborg lever vi i en hektisk tid, informasjonsmengden er stor og verden kan virke ”mindre” på oss alle. Travle hverdager kan raskt innhente oss uten at vi tenker så mye på hvem vi er, hva vi gjør og hvorfor. De store spørsmålene. Vi alle kunne kanskje ha behov for å stoppe opp litt, ta en tenkepause og reflektere, få ny innsikt, kommunisere og kanskje til og med filosofere. Derfor arrangerer vi gjennom hele året Filosoficafé som har vært og fremdeles er et svært populært publikumsarrangement. I år arrangeres de på Glenghuset og et sentralt tema i 2013 er ”identitet”. Frem til 1000-årsjubileet vil jeg fortsette med å invitere spennende foredragsholdere til byen som forhåpentligvis vil gi oss ny innsikt og kanskje få oss til å tenke litt mer på livets store spørsmål selv her i vårt lille hjørne av verden.

Mot årets slutt vil vi ha gleden av å kalle byens befolkning inn til gjestebud – som også Olav, byens grunnlegger gjorde iht Snorre. Vi kaller det det for Julegjestebud  og der åpner vi på nytt opp Bødleifskro. Her finner vi Bødleif og hans kone Grøfthild som vil by på det beste fra matmenyen til ”kongen”, hans menn og til publikum - og kanskje til og med en liten teaterforestilling. Bødleifskro åpner denne gangen på byens torg slik at du meget praktisk kan gjøre unna julehandelen samtidig.

Dette er noe av dette som Olavsdagene kan by på i år, og som festivalleder gleder jeg meg stort til alt som skal skje. Selv om jeg skal ut i mammapermisjon fra juni, så vil jeg nok være å se på mange av arrangementene og på arenaene. For det er jo så spennende og jeg håper byens befolkning – som meg – synes vi er heldige som får mulighet til å være med og oppleve vår bys lange historie formidlet på denne måten. Jeg er en stolt sarping allerede, hva med deg? Håper å se deg, og deg, og deg og du, og spesielt du! -  og alle sammen til Olavsdagenes arrangementer i år og i årene fremover - til alt kuliminerer i den store folkefesten i 2016!

Guro-Elise Berg

Les også

 • Foto av døpefont

  Døpefonter fra Østfold

  mandag, 8. desember 2014

  Fra Østfold er det bevart 23 døpefonter fra middelalderen. Den mest enestående finner vi i Skjeberg kirke.

 • Foto av Skjeberg kirke

  Perlen fra middelalderen

  fredag, 31. oktober 2014

  Skjeberg kirke er et godt eksempel på steinkirkene som ble bygd i Østfold i middelalderen.

Jubileet arrangeres i samarbeid med:

Se alle samarbeidspartnere