Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Skisse over gågata

Byutvikling mot 2016

Fredag 22.3.2013
Byen skal og vil vokse, spørsmålet er bare på hvilken måte. Skal vi fortsette å dingle på midten av treet? Skal vi nøye oss med det? Jeg tror ikke det.

Jeg har blitt spurt om å dele mine meninger angående Sarpsborgs fremtidsutsikter, muligheter og byens utvikling frem mot jubileet i 2016. Jeg skulle gjerne skrevet et helt manifest om hjembyens utsikter, ressurser og muligheter, men jeg skal starte pent og rolig og ikke gå altfor hardt ut. Selv om jeg ikke har vært fast bosatt i hjembyen på 4 år og nå er bosatt i California, er jeg fortsatt en stolt ”sarping” som kjenner byens historie og geografi like godt som tatoveringene nedover min høyre arm. Jeg bruker min tatoverte arm som uttrykk i stedet for min ”egenbaklomme” fordi jeg aldri bruker mine baklommer. Poenget her er at jeg prøver å være presis. Like presist vil jeg argumentere, diskutere og mene gjennom dette forumet.

Gjennom kunnskap i mitt fag har jeg begynt å se hjembyen i perspektiv og er langt i fra enig i alle beslutningene, vedtakene og ideene kommunen har i dag. Jeg var så heldig å få være med i jubileumskomiteen høsten 2011 og begynnelsen av 2012. Selv om mange gode ideer og positiv energi for Sarpsborg kommune ble lagt på bordet, var det likevel skremmende å se hvor få fagfolk som faktisk var med i denne komiteen, hovedsakelig når det gjaldt byutvikling. Jeg satt i møter hvor vi diskuterte byens store og små soner, trafikk, inngangspartier, sirkulasjon, og enkel, men nødvendig byutvikling. Og selv om jeg følte meg som en ungdomsskoleelev i barnehagen, var jeg en ubetydelig brikke i et spill hvor disse ufaglærte faktisk skulle få sitte med en stemme gjennom hele prosessen med sin rolle i Sarpsborg kommune. Det var absolutt flere gode stemmer og intelligente individer til stede som bidro til fremtredende ideer og diskusjoner gjennom møtene jeg var en del av. Og jeg tror absolutt det kom noe ut av disse møtene. Spørsmålet blir derfor hvor mye som egentlig kunne blitt planlagt og redegjort for, gjennom disse møtene. Og det er vel der jeg dessverre mener at min hjemby har vært for dårlige på flere av utviklingsfrontene hvor ideer og handlinger har blitt avgjort og håndtert halvveis, i stedet for 120 prosent slik det burde være. Husk, Sarpsborg er en av 13 kommuner i landet som har fått tittelen «Framtidsby», dette har jeg stor tro på, men det forplikter også at vi gjør vårt og jobber hardt for at alt fungerer på en helhetlig og best mulig måte.

Skisse over gågata

Skisse for gågata - St. Marie gate. Den skal stå ferdig opprustet i god tid til 2016.

Ta dere en søndagstur til Drammen, gå gjennom byens gater, opplev byens liv, sirkulasjon, arkitektur, aktiviteter og muligheter – byen har hatt en utrolig fremgang de siste årene, men de har også satset ALT! De har arrangert store arkitektkonkurranser, fått med seg gode investorer og fått satt opp noen av de aller mest teknisk velfungerende bygningene i vårt langstrakte land. Se på Fredrikstad og hvor fungerende bykjernen deres har blitt. Ja, de har brygga og kveldssol, men når alt kommer til alt, er det ingen grunn til at de skal ha flere tilbud og penere detaljer i gatene enn det vi har, selv om det dessverre er tilfelle i dag.

Senere innlegg vil omhandle byens koblinger som har godt potensial for enkle, men gode forbedringer frem mot jubileet. Jeg ønsker også å diskutere hva byen har i dag og hvilke realistiske fremsteg vi kan nå til 2016 – 3 år går veldig fort.

Selv om jeg kanskje likevel startet litt krassere enn jeg hadde planlagt er dette i det hele ment som konstruktiv kritikk til kommunen, byen og hver og en av oss sarpinger. Vi har en fantastisk kommune med vanvittig gode ressurser, så vi har ingen grunn til å være middelmådige i vår leveranse i fremtiden. Byen skal og vil vokse, spørsmålet er bare på hvilken måte. Skal vi fortsette å dingle på midten av treet? Skal vi nøye oss med det? Jeg tror ikke det. For at vi skal komme opp og frem og for at vi skal synes på kartet (om hver og en bare kan lese det) må alle bidra. Vi må være like frempå som futuristene i Italia på begynnelsen av1900-tallet og ha det samme pågangsmotet til forandring i bybildet. Vi må ikke være redd for å mene, fortelle, og å handle. Og enhver handling i Sarpsborgs byutvikling starter med en idé, og en idé fører til diskusjon – så la oss diskutere!

Les også

 • Kan skilte med flotte bygninger

  fredag, 5. august 2016

  Sarpsborg Rotary club fortsetter arbeidet med å skilte utvalgte kulturhistoriske bygninger i. De markerer tusenårsjubileet med å henge opp de karakteristiske skiltene enda flere steder.

 • Kulås Amfi

  Nytt Kulås Amfi til jubileet

  torsdag, 3. september 2015

  Når jubileumsåret starter står Norges kanskje flotteste utendørsarena klar til bruk i hjertet av Sarpsborg.

Jubileet arrangeres i samarbeid med:

Se alle samarbeidspartnere