Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Foto av olavskapell i Covarrubias

Til Olavs ære

Mandag 13.5.2013
I 2006 ”begikk” jeg boka ”Olavs by”, hvor mye plass mellom permene ble viet kirkebygg reist til Olav den Helliges ære. Olavskapellet i Covarrubias ble offisielt åpnet i september 2011.

I 2006 ”begikk” jeg boka ”Olavs by”, hvor mye plass mellom permene ble viet kirkebygg reist til Olav den Helliges ære. Siden har det skjedd mer.At han var minst like mye røver som helgen er vel hevet over tvil, men vår bys grunnlegger har uansett et stort navn blant verdens kristne. Olav blir naturlig nok behørig hedret i ”sin” by, Sarpsborg, og det drar seg med stormskritt mot tusenårsdagen for etableringen av byen Borg ved fossen. Skal vi tro kildene vi helst tror på, ble stein- og jordborgen med Mariakirke også landets hovedstad.

I ”Olavs by” ramses opp Olav-kirker fra jordas alle hjørner. Ett år og fem dager etter hans død på Stiklestad ble han erklært helgen av biskop Grimkjell, og snart begynte pilegrimene å strømme til stedet ved Nidelva hvor Olav Haraldsson skal ha blitt gravlagt. Her ble det først bygd ei lita trekirke, som etter hvert ble erstattet av ei kirke i stein, og etter flere branner og hundreår med endringer og påbygg står nå Nidarosdomen fram som et av Nordens fremste praktbygninger. Den høyeste bygningen i Europa gjennom hele middelalderen, med sine 159 meter, var Olavskirken i Tallin. Den står der den dag i dag, men med en redusert høyde. I førreformatorisk tid (før ca. 1540) fantes minst 340 kirker eller kapeller viet Olav. Av rundt 45 olavskirker på de britiske øyer står fortsatt 16 igjen.Ellers finner vi kirker tilegnet Sarpsborgs grunnlegger i Durban, i Vest-Bengal, i fleng i USA, ditto i Sverige, i Tyskland, i Danmark, i Amsterdam og i Gdansk. For å nevne noen. I tillegg har Olav framtredende plass i Southwark-katedralen i London og i den praktfulle kirken San Carlo al Corso i Roma. Nevnes må naturligvis også Olavs plass i Fødselskirken i Betlehem, Sarpsborgs vennskapsby. Her finnes den eldste avbildingen av helgenkongen, øverst på den femte søylen i det sydlige kirkeskipet.

Jeg skriver innledningsvis at det har skjedd mer siden boka kom ut i 2006. Der nevnte jeg kapellet som skulle bygges i den spanske småbyen Covarrubias, fire mil sør for Burgos. For øvrig et populært stoppested for alle pilegrimer som vandrer til fots til Santiago de Compostela.  Bak dette som nå har blitt til virkelighet og en arkitektonisk severdighet, står Prinsesse Kristina-stiftelsen.Også Kristina har en Sarpsborg-tilknytning. Hun var nemlig datter av Håkon Håkonsson, som var sønn av Inga fra Varteig. Historien om prinsesse Kristinas brudeferd er ført i penn av islendingen Sturla Tordsson. Han forteller om en delegasjon fra det norske hoffet som i 1255 reiste til Spania med verdifulle gaver til sine spanske kolleger. Da de året etter vendte hjem, fulgte spanske adelsmenn med til det norske kongssetet i Tønsberg. (Det var lenge siden Sarpsborg var rikets hovedstad, må vite). Adelsmennene ba kong Håkon, på vegne av kong Alfonso, om prinsessens hånd til en av hans brødre. Håkon sa ja til tilbudet, men bare på én betingelse, utvilsomt en uhørt betingelse på den tida: Kristina skulle selv få velge hvem av kongebrødrene hun ville gifte seg med! Kravet ble faktisk innfridd, og hun valgte den 27 år gamle prins Felipe av Castilla. Selv var Kristina 24. Etter et barnløst ekteskap dør hun fire år senere, sannsynligvis av hjernehinnebetennelse. Den døde prinsessen ble ført til Covarrubias der hun fremdeles ligger i sin sarkofag. Men før hun døde ba hun Felipe om å bygge et kapell til St. Olavs ære. Om han lovte henne det, vites ikke, men noe kapell ble i alle fall aldri reist – ikke før nå. I 2002 tok Prinsesse Kristina-stiftelsen initiativ til en arkitektkonkurranse om kapellet, og kommunen stilte tomt til disposisjon. Stiftelsen mottok 32 prosjekter fra ulike arkitekter.

Olavskapellet i Covarrubias ble offisielt åpnet i september 2011 av kulturminister Anniken Huitfeldt.

Erling Bakken er dagens sarping 7. april 2013.

Les også

 • Foto av døpefont

  Døpefonter fra Østfold

  mandag, 8. desember 2014

  Fra Østfold er det bevart 23 døpefonter fra middelalderen. Den mest enestående finner vi i Skjeberg kirke.

 • Foto av Skjeberg kirke

  Perlen fra middelalderen

  fredag, 31. oktober 2014

  Skjeberg kirke er et godt eksempel på steinkirkene som ble bygd i Østfold i middelalderen.

Jubileet arrangeres i samarbeid med:

Se alle samarbeidspartnere