Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Faksimile

Blogg fra en språksurpomp

Torsdag 12.9.2013
De siste åra har en helt ny måte å mishandle det norske språket på blitt mer og mer vanlig, nemlig orddeling, eller særskriving som det egentlig heter.

Fra lærerhold (naturligvis og heldigvis ikke alle i yrkesgruppa) har jeg fått høre at det er viktigere å gjøre seg forstått enn å skrive korrekt norsk. Det er kanskje noe i det, men jeg hevder likevel at rettskrivning er viktig – ikke minst for at språket vårt ikke skal bli helt utarmet og møtt med en stadig mer likegyldig skulder. Dette med "fra lærerhold" er ikke tilfeldig valgt, det er jo nettopp lærerne som er viktige i denne sammenhengen, som også journalister og plakat- og skiltprodusenter burde være det. Det er deres "verk" som preger språkhverdagen til den oppvoksende slekt.

Jeg innrømmer gjerne at ordet "språksurpomp" ikke finnes i rettskrivningsordboka, men jeg har i alle fall skrevet det i ett ord. Her kommer jeg til noe av det som gjør meg til denne surpompen. De siste åra har en helt ny måte å mishandle det norske språket på blitt mer og mer vanlig, nemlig orddeling, eller særskriving som det egentlig heter. Sosiale medier ser ut til å være en yngleplass for uskikken.
Dette skriver Språkrådet om deling av sammensatte ord:
"Sammensetninger, dvs. ord som er satt sammen av flere selvstendige ord, skal skrives i ett: frisørsalong, krumkake, lammelår, frityrstekt. Det er ikke riktig å skrive "frisør salong", "krum kake", "lamme lår" og "frityr stekt". Slike skrivemåter kommer oftest av påvirkning fra engelsk, der det er andre regler for skriving av sammensatte ord."

Når sosiale medier, som Facebook, er nevnt, skal det i sannhet sies at mediet også blir brukt av mange som kjemper mot fenomenet orddeling. Blant disse er "Astronomer mot orddeling". Her deler ihuga språkelskere friskt med seg av eksempler fra aviser, skilter, oppslag, bruksanvisninger osv osv. Gjengangere er menyer som denne:
For rett: Stekt kylling lever
Hoved rett: Svine stek
Dessert: Ananas biter.

Og det er slett ikke bare ananasen som biter. Det gjør også for eksempel melon (biter) og lever (biter). Ellers finner vi annonse fra AOF som tilbyr Språk Kurs, bil merket med store, prangende bokstaver som forteller at her kommer "Din Himlings Partner" (milde himmel!), og at nå nærmer den store høytiden seg med slikt tilbud: "Før juls salg på julekort". Elkjøp har også gode tilbud: "God stundent skriver". (Ja, det står "stundent", men det er en annen historie. Det er for øvrig slett ikke verst at engelske "printer" er oversatt til norsk).

SKAL deles

For å komme meg helt ned på lokalplanet, nevner jeg et annet irritasjonsmoment. Her er det snakk om ord/begreper som skal deles. Særlig i avisannonser kan vi daglig se at vei- og gatenavn i Sarpsborg skrives galt. Et skrekkens eksempel er St.Mariesgate. Alle vei- og gatenavn i Sarpsborg som er knyttet til et navn, skal deles opp slik at veien eller gata blir et eget ord. Altså: St. Marie gate. (Hvor i all verden kom s-en mellom Marie og gate fra, forresten!? Den dukker i alle fall opp, i tide og utide). I Sarpsborg er mulighetene for ordsammensetterne mange: Sverre, Astrid, Ragnhild, Borghild, Olav Haraldsson, Edvard Strand, Maren Juel ….Et hjertesukk til slutt, fra en som er glad i språket vårt: Slutt med å bruke stor bokstav foran begreper som kommune, fylkeskommune, rådhus, bar og kafé. Det heter ikke Sarpsborg Kommune, men Sarpsborg kommune. Basta!

Jeg merker at jeg bruker utropstegn, noe som stort sett bør høre til i fargerike annonser i postordrekataloger. Men tegnet er lett å ty til når man er sur.

Erling Bakken er dagens sarping 7. april 2013.

Les også

 • Rostock 1600.

  Den lærde "sarping"

  fredag, 24. februar 2017

  Da han begynte ved det berømte universitetet i Wittenberg i 1576, skrev han seg inn som M. Halverdus Gunarius Salsburgensis Norwegus. Oversatt til norsk: Magister Hallvard Gunnarson Sarping fra Norge.

 • Gi et minne fra 2016 i julegave

  tirsdag, 22. november 2016

  Ved kjøp på turistkontoret er det nå halv pris på alle jubileumsprodukter. Årets julegavemulighet!

Jubileet arrangeres i samarbeid med:

Se alle samarbeidspartnere